cd Válogatás/Daloló-muzsikáló Rábaköz

Termék jellemzői

Rábaköz a Kisalföld sajátos kistája az "Öreg"-Rába, a Kis-Rába és a Rábca folyók által határolt terület. A tájegység jellegzetességei a mestergerendás lakóházak, azok berendezései, a csodálatos csornai, kapuvári és szanyi népviselet, a kékfestő és a rábaközi perec. A döri és csornai fazekasok, a bogyoszlói fafaragók, a hímző asszonyok, a babakészítők alkotásai mesterségbeli tudásról és szépérzékről vallanak. Az itt élők gazdag szellemi értékeket is őriznek, a jeles napi népszokások közül kiemelkednek a pünkösdölés, a balázsjárás, a karácsonyi ünnepkör eseményei, de a búcsút nyitó feszes verbunk és karéj, a rábaközi dús és a lakodalmi táncok is messze földön híresek.
A most felhangzó dalokat jelenleg is működő öntevékeny művészeti csoportok tolmácsolják, ezért élő népzene. Gyökerei azonban gyakran mélyre nyúlnak, évszázadok emlékeit hozzák a felszínre, így válik újabb és újabb nemzedékek műveltségének részévé.
A kiadvány egyben CD-Rom is, melyen filmrészleteken rábaközi táncok illetve 120 kép található, valamint Dr. Barsi Ernő néprajzkutató a Rábaköz népzenéjvel ismertet meg.
 
Előadók:
Arany Páva Népdalkör
(Csorna)
Csornai Bárdos Kórus
Farádi Általános Iskola Énekkara
Garabonciás Együttes
(Csorna)
Mákvirág Népzenei Együttes (Csorna)
Rezeda Népzenei Együttes (Dunaszeg)
Vági Rábakör (férfikar)
Számok címei:

 

1. A rábának mindkét partja
2. Rábaközi népdalok
3. Gyermekjátékdalok
4. Betyárdalok
5. Balázsjárás
6. Rábaközi népdalcsokor
7. Katonadalok
8. Pünkösdölő
9. Betlehem városba'
10. Üdvözlégy kis Jézuska
11. Mostan kinyílt
12. Pásztorok, ne aludjatok
13. Hanagszeres népzene
14. Rábaközi bokréta

3000Ft


birds