Mi, már január óta készülünk erre az egyedülálló rendezvényre, hiszen ez a legnagyobb néptáncos, folklór esemény az évben, amin 15-20000 ember vesz részt. De nem csak a sokadalom miatt fontos a táncháztalálkozó, hanem mert képes ötvözni a kirakodóvásárt a néptáncfesztivállal és konferencia jellegű programokkal. Az élő népművészet fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében széles körű szakmai összefogással valósul meg, tulajdonképpen a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje egyben, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek vesznek részt. Ezért is fontos számunkra, hogy minél jelentősebb termékkínálattal jelen legyünk a rendezvényen immár tizenegyedik alkalommal. Már januárban leadtuk a rendeléseinket a kalapkészítőknek, cipészeknek, stb.

Alaposan végig kellett gondolnunk, mit, hogyan csináljunk, mert a kevés rendelkezésünkre álló idő alatt a kellékbolt raktárának szinte a 80 százalékát magunkkal visszük. Kétoldalas check-listánk van az összeszedni való dolgokról: rengeteg ideiglenes polcot használunk, visszük magunkkal számítógépeket, pénztárgépet, székeket, asztalokat, molinókat stb.. Szerencsére vannak segítőink is erre a rendezvényre, de velük is egyeztetni kell, precíz, összehangolt munkára van szükség, hogy a standunknál gyűlő tömeget ki tudjuk szolgálni. Az elmúlt két-három hétben már felgyorsultak a dolgok, sorra érkeztek meg a szállítmányok: harisnyák, bársonycipők, kiegészítők. Persze a megfelelő megjelenésre, kommunikációra is gondolnunk kellett, ezért külön csomagolóanyagokat, szatyrokat, táskákat csináltattunk, és a termékek mindegyikén már ott fityegnek az árcédulák is, várva új gazdájukra.


A legmegerőltetőbb rész viszont még előttünk van, hiszen pénteken pakolunk be mindent a teherautóba és szállítjuk át a helyszínre. Idén a szervezők jóvoltából nyertünk egy kis időt, és talán a rendezvény előtt fogunk tudni egy parányit pihenni, de évekig volt az a rutin, hogy péntek estig bepakoltuk az autót, éjfélre mentünk az Arénához, majd reggelig építettünk, hogy 10-kor fogadni tudjuk a táncosokat, egészen este 9-ig. Ez volt, hogy kb. 40 óra ébrenlétet jelentett. Most szerencsére már péntek délután is lehet pakolni, így nem kell alvás nélkül végignyomni az első napot. Hagyományosan az egyik földszinti ruhatárban kapunk helyet, ami kb. 40 nm. Ebben igyekszünk szétválasztani a dolgokat, hogy egy helyen legyenek a cipők, viseletek, harisnyák, külön a CD-k, kiadványok stb.

Minden évben változtatunk egy kicsit, próbáljuk tökéletesíteni, hogy a legjobb legyen a helykihasználás és minél kényelmesebben tudjon vásárolni az a rengeteg ember, aki megfordul nálunk. Idén is lesz egy-két újítás, de mindig vannak olyan pillanatok, amikor moccanni sem lehet a standunkon, annyian vannak. Legnagyobb részt amúgy a lábbelik teszik ki, hagyományos bőrcipők és bársonycipők, amiket imádnak a néptáncos lányok, mert sokféle színben kaphatók. Persze a "harisnyaőrület" is meghatározó eleme a hétvégének, úgyhogy erre is felkészültünk. Ami miatt még nagyon fontos számunkra ez az esemény, hogy találjunk új beszerzési forrásokat a többi kirakodó között, de a különböző együttesek vezetőivel, a mozgalom nagyjaival való találkozások is nagyon fontosak számunkra.


birds